Piernik Kali

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ten piernik jest łatwy, przepyszny i szybki do zrobienia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    pół szklanki oleju
    15 dag dżemu truskawkowego
    10 dag rodzynek
    3 jajka
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka sosy oczyszczonej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa:
    1 szklanka cukru pudru
    125 dag margaryny
    3 łyżki kakao

Piernik kali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, kakao, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, dodać rodzynki, dżem, mleko, olej i jajka.
    Całość dokładnie zmiksować.
  • 2. Powstałą masę przelać do formy keksówki.
    Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 3. Polewa:
    W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier mieszamy. gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao.
    Lekko studzimy po czym polewamy piernik.

Porady

Dżem truskawkowy można zastąpić dżemem o innym smaku. Można dodać posiekane orzechy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy