Piernik na dwie foremki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealny na święta

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka miodu
    1 szklanka oleju
    1 szklanka śmietany
    9 jaj
    1 op. przyprawy do piernika
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka sody oczyszczonej
    ok. 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    garść lub 2 garście rodzynek

Piernik na dwie foremki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puch. Wolnym strumieniem dodawać miód, olej, śmietanę, ubijać.W osobnej misce połączyć wszystkie suche składniki, przesiać do masy i wymieszać drewnianą łyżką. W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać orzechy i rodzynki. Ciasto przelać do 2 jednakowych foremek. Piec ok.50-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i polać polewą czekoladową.

Porady

Piernik ten można przygotować tydzień wcześniej przed i odłożyć w zimne, wilgotne i ciemne miejsce, bo jak wiadomo : im starszy jest piernik tym lepszy :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy