Piernik na miodzie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Piernik od dzieciństwa gościł na moim stole

  • 40 min

Składniki:

  • - 3 jajka
    - szklanka cukru
    - szklanka miodu
    - szklanka kawy (np. Inki)
    - 3 szklanki mąki
    - 3/4 szklanki oleju
    - opakowanie przyprawy do pierników
    - pół łyżeczki gałki muszkatałowej
    - 3 łyżeczki sody oczyszczonej
    - tłuszcz i bułka tarta do formy

Piernik na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodać rozpuszczony miód, gorącą kawę a potem olej. Wsypać przesianą mąkę, przyprawy korzenne i na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek i przesianą sodą. Ciasto przełożyć do form keksowych. Piec 40 min w temperaturze 200 stopni.

Porady

Ciepły piernik można polać glazurą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy