PIERNIK NA OWOCACH Z KOMPOTU

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne ciasto do którego dodajemy owoce z kompotu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki 1:
    owoce z kompotu ze słoika 0,9l odsączone(u mnie truskawki)
    5 łyżek cukru
    150 g masła
    7 łyżek mleka
    2 łyżki naturalnego kakao
    1 łyżka cukru waniliowego
    Składniki 2:
    14 łyżek mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżka proszku do pieczenia
    Polewa:
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 łyżka masła
    1 łyżka mleka
    suszona żurawina do dekoracji

Piernik na owocach z kompotu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki 1 wkładamy do garnka i zagotowujemy,studzimy.Następnie dodajemy składniki 2
    i dokładnie mieszamy.Keksówkę (12x24) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
    Pieczemy ok. 1 godz w temp. 200 stopni.
    Polewa:
    Czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ciepłą polewamy ciasto.
    Wierzch ciasta posypujemy suszoną żurawiną.
    Smacznego

Porady

Zamiast owoców z kompotu można dodać mały słoik dżemu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy