Piernik - piegusek

0 (0 ocen)

Ciasto na białkach z dodatkiem maku i przyprawy do piernika. Ekonomiczne i pyszne "pozbywanie się" białek :)

Składniki:

  • Ciasto:
    6 białek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    200 g suchego maku

    Polewa mleczna:
    60 g margaryny
    4 łyżki mleka
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    margaryna do wysmarowania blachy
    bułka tarta do posypania blachy

Piernik - piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik - piegusek 1. Białka (zimne - z lodówki) ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal miksując, stopniwo dodawać cukier. Nie przerywając miksowania - powoli wlać olej. Następnie wsypać budyń, przyyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Na końcu wsypać suchy mak i jeszcze raz wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy (39 x 24). Piec 20 min (180 - 200 st. C).
  • Piernik - piegusek 2. Upieczone ciasto wystudzić.
  • Piernik - piegusek 3. Składniki polewy gotować 10 min. Wystudzić i oblać ciasto.

Komentarze

Podobne przepisy