Piernik przekładany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Piernik jest dobry o każdej porze roku

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki mokre

    20 dag margaryny
    1 szklanka mleka
    2 łyżki miodu
    2 jaja

    Składniki suche

    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 łyżeczki kakao
    1 opakowanie przyprawy korzennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

Piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy margarynę . Następnie dodajemy do niej miód i mieszamy aż do rozpuszczenia . Później dodajemy mleko i odstawiamy aż będzie chłodne . Gdy nam przestygnie wbijamy do garnka 2 jaja i mieszamy szybko aby się nam połączyło z płynami
  • 2. W osobnej misce mieszamy wszystkie produkty suche , a następnie wlewamy powoli naszą mieszankę mokrych produktów cały czas miksując . Mieszamy potem około 3 minut do uzyskania gładkiej masy
  • 3. Wlewamy najlepiej do podłużnej formy i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasta wyjmujemy do przestudzenia i dekorujemy wedle uznania . Można też przekroić ciasto na pół i posmarować powidłami śliwkowymi , będzie o wiele pyszniejsze

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy