Piernik staropolski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczny piernik o niezwykle korzennym aromacie. Do jego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g miodu
    1 szkl cukru
    150 g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    1/2 szkl mleka
    przyprawa do piernika
    1 łyżka kakao
    szczypta soli
    50 g posiekanych orzechów
    25 g skórki pomarańczowej
    25 g rodzynek
    1 gorzka czekolada
    1/2 mlecznej czekolady

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika. Składniki podgrzewamy tylko do rozpuszczenia.
    Sodę rozpuszczamy w mleku.
    Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wystudzoną mieszaninę, bakalie oraz jajka. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Przykrywamy je ściereczką i wkładamy do lodówki na 2 tygodnie.
    Po tym czasie przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.
    Kiedy ciasto przestygnie dekorujemy je rozpuszczoną gorzką czekoladą. Z białej robimy wzorki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik