Piernik staropolski cioci Marysi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mężatką, wychowuję dwie córki: 14-letnią i 4-letnią. Mieszkamy na wsi. Nie pracujęzawodowo. Bardzo lubię gotować i piec dla domowników i gości.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki żytniej
    ● 25 dag mąki pszennej
    ● 1/2 kg miodu
    ● 4 jajka
    ● 25 dag cukru
    ● dżem wiśniowy
    ● 1 kostka margaryny
    ● 3 łyżki soku wiśniowego
    ● 1 łyżka kawy
    ● 1 łyżka kakao
    ● 1/2 przyprawy do piernika
    ● mały proszek do pieczenia
    ● łyżka sody
    ● bakalie: orzechy, rodzynki, migdały, figi

Piernik staropolski cioci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik staropolski cioci Marysi 1. Miód, połowę cukru i margarynę
    roztapiamy w garnuszki,
    odstawiamy do wystudzenia.
  • Piernik staropolski cioci Marysi 2. Białka ubijamy z odrobiną
    soli na sztywną pianę. Żółtka
    ucieramy z pozostałym cukrem.
    Dodajemy obie mąki wymieszane
    z proszkiem do pieczenia
    i sodą.
  • Piernik staropolski cioci Marysi 3. Następnie dodajemy wystudzony
    miód, potem sok, dżem,
    kawę zaparzoną 1/4 szklanki
    wody, kakao, przyprawę, bakalie
    i pianę z białek.
  • Piernik staropolski cioci Marysi 4. Wszystkie składniki mieszamy.
    Ciasto wylewamy na dużą
    blachę i pieczemy godzinę
    w temperaturze 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy