Piernik z automatu

0 (0 ocen)

Aromatyczny piernik, przekładany dżemem, pieczony w automacie do chleba

Składniki:

  • składniki w kolejności dodawania do automatu:
    - 3 jajka
    - 250 ml mleka
    - 30 g masła lub margaryny
    - 2 łyżki powideł lub dżemu (u mnie dyniowe)
    - 200 g cukru
    - 500 g mąki
    - 1 łyżka przyprawy do piernika
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 4 łyżki miodu
    - pół szklanki bakalii

    dodatkowo:
    - dżem do przełożenia ciasta

Piernik z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika w automacie dodać wszystkie składniki, oprócz bakalii: jajka powinny być uprzednio roztrzepane widelcem, a masło rozpuszczone.
    Ustawić program na pieczenie ciasta/chleba na proszku do pieczenia. Po zakończeniu trybu mieszania, do ciasta dodać bakalie.
    Po upieczeniu ciasta, tzn. zakończeniu czasu pieczenia, piernik pozostawić na 10 min. w urządzeniu. Potem wyjąć i wysuszyć na kratce. Przestygnięty, przekroić wzdłuż i przełożyć dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy