Aromatyczny piernik, przekładany dżemem, pieczony w automacie do chleba
Składniki:
składniki w kolejności dodawania do automatu:
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 30 g masła lub margaryny
- 2 łyżki powideł lub dżemu (u mnie dyniowe)
- 200 g cukru
- 500 g mąki
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki miodu
- pół szklanki bakalii
Piernik z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do pojemnika w automacie dodać wszystkie składniki, oprócz bakalii: jajka powinny być uprzednio roztrzepane widelcem, a masło rozpuszczone.
Ustawić program na pieczenie ciasta/chleba na proszku do pieczenia. Po zakończeniu trybu mieszania, do ciasta dodać bakalie.
Po upieczeniu ciasta, tzn. zakończeniu czasu pieczenia, piernik pozostawić na 10 min. w urządzeniu. Potem wyjąć i wysuszyć na kratce. Przestygnięty, przekroić wzdłuż i przełożyć dżemem.
Komentarze