Piernik z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i smaczne ciasto, które obowiązkowo musi być na Boże Narodzenie, ale również może być na zwykły dzień.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    pół łyżeczki sody
    2 łyżki kakao
    3 łyżki marmolady (u mnie jabłkowa)
    1 szklanka śmietany 18 %
    2 szklanki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    czekoladowa posypka

Piernik z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ucieramy jeszcze chwilę. Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, ciasto wykładamy do foremki.
    Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
    Jak piernik przestygnie to posypujemy go cukrem pudrem i czekoladową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy