Piernik z masłem orzechowym i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zmodyfikowany przepis z babcinego zeszytu.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    3/4 szklanki cukru
    2 jaja
    4 łyżki płynnego miodu
    100 g masła orzechowego
    30 g przyprawy do piernika
    1 i 1/2 szklanki mleka
    3 szklanki mąki
    3 łyżeczki kakao
    3 łyżeczki sody
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka cynamonu
    300 g jabłek

Piernik z masłem orzechowym i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę jajka i cukier utrzeć. Dodać masło orzechowe i miód. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z przyprawą do pierników, cynamonem, kakao, sodą. Do utartej masy dodawać sypkie składniki, mieszając dodawać porcjami mleko. Na koniec dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Piec przez ok 60 minut w temperaturze ok. 180*C.
    Po wystygnięciu można polać polewą.
    Ja piekłam w blaszce o wymiarach 40cmx 14cm.

Komentarze

Podobne przepisy