PIERNIK z niespodzianka (blacha 22x33)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne polaczenie ciasta piernikowego z duza iloscia przyprawy korzennel oraz delikatnej masy serowej Istna niespodzianka dla dla kubkow smakowych !!!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    2 i 1/2 szklanki maki tortowej 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju opakowanie cukru waniliowego 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody oczyszczonej opakowanie przypraw korzennych do piernika 30dkg dzemu sliwkowego lub powidel 3 lyzki kakao 4 jaja
    Masa serowa
    50 dkg twarogu moze byc w puszce 1/2 szklanki cukru pudru pol kostki kasi lub palmy budyn waniliowy lub smietanowy bez cukru 2 jaja

Piernik z niespodzianka (blacha 22x33) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wlac mokre skladniki - zmiksowac
    dodac cale jaja oraz cukier - miksowac do rozpuszczenia sie cukru
    Nastepnie wsypywac suche skladniki przesiane przez sitko caly czas mieszajac Gdy skladniki beda polaczone wylac ciasto na wylozona papierem do pieczenia blaszke
  • 2. Ser zoltka utrzec z cukrem pudrem dodac ser budyn w proszku oraz roztopiona i przestudzona kasie -dokladnie wymieszac
    bialka ubic na sztywna piane -dodac do masy serowej -delikatnie wymieszac
  • 3. Mase serowa wylozyc na surowym pierniku -wyrownac
  • 4. Piec w temperaturze 180 stopni 60 minut
  • 5. Po upieczeniu i ostudzeniu mozna ciasto posypac cukrem pudrem lub zrobic inna dekoracje.

Porady

Mozna do masy serowej uzyc twarogu w kostkach poltlustego to wtedy go mielimy lub przeciskamy przez praske.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy