Piernik z powidłami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Piernik z powidłami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (forma 32 cm)

    piernik:
    2 niecałe szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    200 g miodu
    125 g masła
    3 jajka
    3 łyżki śmietany
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 kakao
    1 szczypta soli

    1 słoiczek powideł śliwkowych

    polewa:
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    4-5 łyżek mleka

Piernik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. piernik:
    Wszystkie składniki sypkie (oprócz cukru) mieszamy w miseczce.
    Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku. Do ucieranej masy dodajemy też powoli miód i łyżką wymieszane składniki sypkie. Na końcu dodajemy śmietanę.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem łyżką lub szpatułką.

    Całość przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i pieczemy w 165-170 stopniach przez 50-60 minut. (do suchego patyczka)
    Wystudzony piernik kroimy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.

    Wierzch piernika polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik z powidłami