Piernik ziemniaczany

0 (0 ocen)

Ten piernik jest przebojem każdych świąt. Polecam, bo na prawdę w życiu nie jadłam lepszego i na dodatek zawsze się udaje,

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    500 g cukru
    500 g miodu
    500 g mąki
    100 g margaryny
    3 jajka
    2 opakowania przyprawy do piernika
    dowolne bakalie
    2 płaskie łyżeczki sody
    50 g kakao
    polewa czekoladowa

Piernik ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i lekko studzimy.

  • 2. Miód, cukier i margarynę podgrzewamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  • 3. W dużej misce mieszamy ziemniaki z mąką, kakao i sodą, dodajemy płynne składniki, dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie dodajemy ulubione bakalie i jajka, ponownie mieszamy.
  • 4. Ciasto wykładamy na dużą blachę i pieczemy przez ok.30 minut w temp.200 stopni.
  • 5. Polewamy polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy