Piernik złocisty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyjątkowe, delikatne i świąteczne ciasto.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    300 g mąki krupczatki
    180 g cukru pudru
    1 łyżeczka sody
    1 jajko
    1 żółtko
    4 łyżki miodu
    4 łyżki ciepłego mleka
    1 łyżka przyprawy do piernika
    Masa:
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy z cukrem
    1 łyżka mąki ziemniaczanej i krupczatki
    Dodatkowo:
    250 g masła roślinnego
    1 żółtko
    cukier waniliowy
    5 łyżek cukru pudru
    powidła
    małe opakowanie herbatników

Piernik złocisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, podzielić na 3 części, piec na złoty kolor po 15-20 minut 170`C.
    Masa:
    Mleko wymieszac z budyniem i mąkami, ugotować budyń, wystudzić.
    Utrzeć masło, żółtko, cukier waniliowy i cukier puder, dodawać po łyżce budyniu.
    Placek posmarować powidłami, przykryć drugim plackiem. Później wyłożyć na to 3/4 masy budyniowej, przykryć 3 plackiem, na wierzchu rozsmarować resztę masy budyniowej, obsypać pokruszonymi herbatnikami.

Porady

Najlepiej smakuje po 2 dniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy