Pierniki lukrowane wiosenne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pierniki

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Przepis na pierniki użyłam podstawowy.


    1,5 kg mąki
    1,5 szkl cukru
    1 margaryna
    250 gr miodu
    1/2 szkl wody
    2 dkg amoniaku
    1 niepełna łyżka sody
    przyprawa korzenna
    5 jajek

    lukier
    1 białko
    1 szkl cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    barwniki spożywcze

Pierniki lukrowane wiosenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.


    1/4 ciasta rozwałkować, wyciąć duże serca lub inne kształty i upiec w temp 180 st przez ok 12 min.

    Przygotować lukier
    Białko ubić na sztywną piane, stopniowo dodać cukier i sok z cytryny. Gdyby zaszła taka potrzeba to dodać jeszcze cukru.
    W osobnych miseczkach rozmieszać kolorowy lukier.

    Pierniki malowałam najpierw białym lukrem całe a potem wykałaczką nakładałam kolorowy lukierm układając wzory i kwiaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy