Piernikowe gwiazdki

0 (0 ocen)

Na święta i nie tylko.

Składniki:

  • ćwierć kostki margaryny
    2 szkl. mąki
    żółtko
    2 łyżki cukru
    ćwierć łyżeczki sody
    łyżeczka przyprawy do pierników
    Lukier: białko jajka, 3 łyżki cukru pudru, sok z cytryny

Piernikowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z łyżeczki cukru zrobić karmel, rozprowadzić łyżką gorącej wody, wsypać resztę cukru, dołożyć margarynę aby się rozpuściła i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy wsypać mąkę, wlać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na opruszonej mąką stolnicy i wykrawać gwiazdki. Upiec w temp 160 stopni aż będą złociste. Jeszcze ciepłe polukrować białkiem utartym z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy