Pieróg wołowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Klasyka kuchni rosyjskiej. Obecnie częściej robi się z ciasta kruchego bądź francuskiego.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g masła
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    1 ziemniak
    150 g kalarepy
    450 g wołowiny
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    40 g masła
    1 jajko

Pieróg wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę ,sól ,proszek do pieczenia dokładnie wymieszałem. Dodałem masło i posiekałem z mąką. Dokładnie wyrobiłem i wstawiłem na 30 min do lodówki.
  • 2. Farsz:

    Mięso i warzywa pokroiłem w kostkę ,dodałem natkę pietruszki i 2 łyżki wody. Wszystko wymieszałem.
  • 3. Porcjowanie:

    Ciasto podzieliłem na 6 porcji ,każdą rozwałkowałem na placek o średnicy 20 cm. Na każdy placek ułożyłem farsz i skleiłem. Ułożyłem na blaszce do pieczenia i posmarowałem rozbełtanym jajkiem. Piekłem 15 min w temperaturze 200 stopni C ,następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni i piekłem na złoty kolor ok. 35 min.

Komentarze

Podobne przepisy