Pierogi brokułowo-serowe

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli sera żółtego.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok 1 szklanki gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1 mały brokuł
    1 cebula
    80g sera żółtego
    tłuszcz do przyrumienienia cebulki
    sól pieprz, wegeta, zioła prowansalskie do smaku

    Dodatkowo:
    2 większe cebule
    margaryna do smażenia

Pierogi brokułowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
  • nadzienie 2. Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie, ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanego brokuła, pognieść widelcem, połączyć z przyrumienioną cebulką wraz z tłuszczem, przyprawić do smaku, dodać starty ser i delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki za pomocą szklanki.
  • 4. Ulepić pierogi.
  • 5. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową. Pierogi podawać polane przyrumienioną cebulką i polane tłuszczem.

Komentarze

Podobne przepisy