Pierogi brokułowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
2.Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie, ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanego brokuła, pognieść widelcem, połączyć z przyrumienioną cebulką wraz z tłuszczem, przyprawić do smaku, dodać starty ser i delikatnie wymieszać.
3.Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki za pomocą szklanki.
4.Ulepić pierogi.
5.Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową. Pierogi podawać polane przyrumienioną cebulką i polane tłuszczem.
Komentarze