Pierogi cioci

0 (0 ocen)

Świetny pomysł na pyszny obiad dla każdego.

Składniki:

  • 1 kg maki
    szczypta soli
    1/2 l wrzątku
    2 żółtka
    1/2 szkl oleju

    DODATKOWO:
    20 dag malin
    20 dag borówek
    1/2 kg sera białego
    2 łyżeczki cukru

Pierogi cioci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól i żółtka, lekko wymieszać. Następnie dodać wrzątek i olej, szybko wyrobić.
  • 2. Ser wymieszać z cukrem.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, wykrawać kółka, na każde kłaść łyżeczkę sera i kilka owoców. Sklejać pierogi.
  • 4. Gotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju, przez ok 6 min od momentu wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy