Pierogi musztardowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dania tradycyjne królują w moim menu. Jednak można je tak modyfikować,aby za każdym razem ukazywały nową odsłonę kulinarnej pasji. Dlategowymyślam wciąż nowe sposoby podania dań, modyfikuje nadzienie orazsposób podania.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    Szklanka mąki żytniej
    Jajko
    Około 1 i 1/3szklanki przegotowanej, letniej wody
    Szklanka ugotowanego ryżu
    Około 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
    Cebula
    15 dag startego sera żółtego
    Kilka małych ogórków kiszonych
    2 łyżeczki musztardy
    Sól
    Pieprz
    Olej

Pierogi musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mąki wymieszaj przesiej przez sitko. Dodaj jajko i
    wymieszaj delikatnie. Następnie dolej wody i wyrób gładkie i elastyczne
    ciasto. Odstaw na 15-20 minut.
  • 2. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój drobno.
    Podsmaż. Po kilku minutach dołóż mięso mielone i smaż, mieszając co
    jakiś czas aż będzie całość miękka. Możesz też dolać wody i
    dusić. Następnie z cebulą mięso odsącz z nadmiaru płynu. Przestudź
    chwilę. Dodaj ryż, pokrojone ogórki, ser, wsyp przyprawy do smaku i
    wymieszaj. Na końcu dodaj musztardę. Możesz dodać trochę mniej jeśli
    masa będzie zbyt wilgotna lub więcej jeśli okazałaby się za sucha.
  • 3. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółka. Na środek każdego nakładaj
    porcje farszu i dokładnie zlepiaj. Gotuj po kilka minut na wrzątku, aż
    do wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy