Dania tradycyjne królują w moim menu. Jednak można je tak modyfikować,aby za każdym razem ukazywały nową odsłonę kulinarnej pasji. Dlategowymyślam wciąż nowe sposoby podania dań, modyfikuje nadzienie orazsposób podania.
30 min
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
Szklanka mąki żytniej
Jajko
Około 1 i 1/3szklanki przegotowanej, letniej wody
Szklanka ugotowanego ryżu
Około 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
Cebula
15 dag startego sera żółtego
Kilka małych ogórków kiszonych
2 łyżeczki musztardy
Sól
Pieprz
Olej
Pierogi musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oba rodzaje mąki wymieszaj przesiej przez sitko. Dodaj jajko i
wymieszaj delikatnie. Następnie dolej wody i wyrób gładkie i elastyczne
ciasto. Odstaw na 15-20 minut.
2.W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój drobno.
Podsmaż. Po kilku minutach dołóż mięso mielone i smaż, mieszając co
jakiś czas aż będzie całość miękka. Możesz też dolać wody i
dusić. Następnie z cebulą mięso odsącz z nadmiaru płynu. Przestudź
chwilę. Dodaj ryż, pokrojone ogórki, ser, wsyp przyprawy do smaku i
wymieszaj. Na końcu dodaj musztardę. Możesz dodać trochę mniej jeśli
masa będzie zbyt wilgotna lub więcej jeśli okazałaby się za sucha.
3.Ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółka. Na środek każdego nakładaj
porcje farszu i dokładnie zlepiaj. Gotuj po kilka minut na wrzątku, aż
do wypłynięcia.
Komentarze