Pierogi orkiszowe z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne pierogi. Delikatne ciasto z mąki orkiszowej wypełnione jagodami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szkl mąki orkiszowej
    1 żółtko
    szczypta soli
    30 g miękkiego masła
    2/3 szkl ciepłej wody
    Składniki na farsz:
    300 g jagód
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    dodatkowo:
    brązowy cukier
    śmietana 12 % (gęsta)

Pierogi orkiszowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Kiedy składniki się połączą dodać miękkie masło i urabiać jeszcze 10 minut, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
    Farsz:
    Jagody opłukać i osuszyć. Wymieszać z mąką.
    Całość:
    W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.
    Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka, dodać jagody, zlepić palcami lub widelcem i gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia.
    Podawać ze śmietaną i brązowym cukrem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy