Pierogi orkiszowo-gryczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.farsz:
-mięso oraz resztę składników (oprócz cebuli) gotujemy do miękkości około 30minut
-cebulę podsmażamy na rumiany kolor i studzimy
-wszystkie składniki wyjmujemy z wody (oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego) i mielimy w maszynce
-gotowy farsz doprawiamy do smaku i łączymy z cebulą
ciasto:
-oby dwie mąki wsypujemy do miski, zalewamy wodą, dodajemy olej i mieszamy
-dodajemy jajko , sól i całość zagniatamy
-stolnicę obsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne
-odstawiamy na 30minut i przykrywamy zwilżoną ściereczką aby ciasto odpoczęło
-po upływaie czasu ponownie obsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto o grubości około 2-3mm
-za pomocą kubka wycinami kółka
-nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy boki, formując pierogi
-gotujemy we wrzątku około 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów
Komentarze