Pierogi orkiszowo-gryczane z mięsem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób

Przepyszne, zdrowe pierogi z mięsnym farszem

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • ciasto:
    -1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
    -1 szklanka mąki gryczanej
    -niecałe pół szklanki gorącej wody
    -1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego
    -1 jajko
    -3/4 łyżeczki soli

    farsz mięsny:
    -600g mięsna mielonego wieprzowo-wołowego
    -1 średnia kiełbasa dobrej jakości
    -liść laurowy, ziele angielskie
    -1 mała marchewka
    -kawałek selera
    -1 ząbek czosnku
    -1 łyżeczka majeranku
    -1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
    -1 średnia cebula
    -sól, pieprz do smaku

Pierogi orkiszowo-gryczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0svq5r0 1. farsz:
    -mięso oraz resztę składników (oprócz cebuli) gotujemy do miękkości około 30minut
    -cebulę podsmażamy na rumiany kolor i studzimy
    -wszystkie składniki wyjmujemy z wody (oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego) i mielimy w maszynce
    -gotowy farsz doprawiamy do smaku i łączymy z cebulą

    ciasto:
    -oby dwie mąki wsypujemy do miski, zalewamy wodą, dodajemy olej i mieszamy
    -dodajemy jajko , sól i całość zagniatamy
    -stolnicę obsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne
    -odstawiamy na 30minut i przykrywamy zwilżoną ściereczką aby ciasto odpoczęło
    -po upływaie czasu ponownie obsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto o grubości około 2-3mm
    -za pomocą kubka wycinami kółka
    -nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy boki, formując pierogi
    -gotujemy we wrzątku około 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy