Pierogi prawie ruskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne pierogi z ziemniakami i serkiem typu feta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto

    3 szkl. mąki
    1 szkl. ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    1-2 łyżki oleju

    Farsz

    1 kg. ziemniaków
    opakowanie (270 gr.) serka sałatkowo - kanapkowego typu feta
    2 średnie cebule
    25 dag. wędzonego boczku
    pieprz i ewentualnie sól

Pierogi prawie ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości-nie solimy, studzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę przykrywamy i podduszamy do miękkości cebuli. Ostudzone ziemniaki wraz z serem przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką), mieszamy z połową cebuli z boczkiem. Doprawiamy pieprzem i w/g uznania solą.
  • 2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej i zagniatamy dalej. Ciasto cienko wałkujemy, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju ok. 5 min. od momentu wypłynięcia.Polewamy pozostałą cebulką z boczkiem.

Porady

Dobrze smakują odsmażone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy