Pierogi prawie ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości-nie solimy, studzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę przykrywamy i podduszamy do miękkości cebuli. Ostudzone ziemniaki wraz z serem przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką), mieszamy z połową cebuli z boczkiem. Doprawiamy pieprzem i w/g uznania solą.
2.Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej i zagniatamy dalej. Ciasto cienko wałkujemy, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju ok. 5 min. od momentu wypłynięcia.Polewamy pozostałą cebulką z boczkiem.
Komentarze