Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Moje ulubione :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto- 800gr mąki,400ml ciepłej wody,1 jajko,szczypta soli,3 łyżki oleju
    Farsz-1kg ziemniaków,600 gr sera białego,1 duża cebula lub 2 małe,sól,pieprz,margaryna
    Dodtakowo -2 cebula,kawałek boczku,masło,margaryna

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicy ,robimy wgłębienie dajemy jajko ,sól,i olej ,wyrabiamy ciasto dodajemy powoli wodę i tak wyrabiamy aż będzie gładkie.Po wyrobieniu przykrywamy platikową miską i tak z 30 min zostawiamy.Farsz -ziemniaki obrać ugotować ,cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na margarynie,ugotowane ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę dodajemy cebule sól, i dość dużo pieprzu ,jak jest więcej pieprzu to ser jest bardziej wyrazsty w pierogach.
    Ciasto wałkujemy cieńko,wykrawamy szklanką kółka nakładamy farsz i sklejamy :)
    Cebulę i boczek smażymy na maślę z margaryną .
    Ugotowane pierogi polewamy naszym boczkiem z cebulką.
    SMACZNEGO

Porady

MOżna podawać również z kwaśną śmietaną :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy