Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

Pierogi , które uwielbiamy wszyscy .Zasmakują także dzieciom .

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanka mąki + do podsypania
    5-7 ziemniaków
    250 g twarogu
    posiekana cebula
    sól, pieprz

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni usmażyć cebulkę. Ziemniaki przecisnąć przez praskę razem z białym serem. Dodać cebulkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko razem.

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .

    Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy