Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite pierogi według mojego przepisu

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    -420 g mąki
    -jajo
    -250 ml wody ciepłej
    -1 łyżka oliwy
    -1,5 łyżeczki soli
    Farsz:
    -650 g ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie i przeciśniętych przez praskę.
    -2 cebule
    -łyżka masła
    -200 g sera twarogowego białego (użyłam półtłustego)
    -sól, pieprz
    -1/2 łyżki pieprzu ziołowego

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść i uformować kulę.Dać ciastu odpocząć przez około pół godziny.
  • 2. Farsz:
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Do ziemniaków dodać ser cebulę i przyprawić farsz.
  • 3. ciasto rozwałkować wyciąć krążki i wyłożyć farszem następnie pozlepiać pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu odczekać dwie minuty i wyciągnąć pierogi. Następnie usmażyć na oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy