Składniki na ciasto:
-420 g mąki
-jajo
-250 ml wody ciepłej
-1 łyżka oliwy
-1,5 łyżeczki soli
Farsz:
-650 g ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie i przeciśniętych przez praskę.
-2 cebule
-łyżka masła
-200 g sera twarogowego białego (użyłam półtłustego)
-sól, pieprz
-1/2 łyżki pieprzu ziołowego
Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść i uformować kulę.Dać ciastu odpocząć przez około pół godziny.
2.Farsz:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Do ziemniaków dodać ser cebulę i przyprawić farsz.
3.ciasto rozwałkować wyciąć krążki i wyłożyć farszem następnie pozlepiać pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu odczekać dwie minuty i wyciągnąć pierogi. Następnie usmażyć na oleju.
Komentarze