Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

Po prostu pyszne...

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej,
    szkl. gorącej przegotowanej wody,
    1/2 szkl. ciepłego mleka,
    szczypta soli,
    3 łyżki oleju.

    Farsz:
    30 dag ugotowanych solonych ziemniaków,
    20 dag twarogu,
    sól,
    pieprz,
    2 cebule,
    olej do smażenia.

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, oprószyć szczyptą soli, dodać olej. We wgłębienie walć wodę oraz mleko. Lekko zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odczekać, aż ostygnie. Następnie zagnieść ciasto, w razie porzeby podsypać mąką lub dolać mleko. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki o jednakowej średnicy.
  • 2. Ziemniaki oraz twaróg zmielić. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Wymieszać z ziemniakami, doprawic do smaku.
  • 3. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu, dokładnie zlepić brzegi pierożków. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 1 min od momentu wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy