Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto na pierogi jest idealne, łatwo się wyrabia, dobrze się skleja i żaden pieróg nie rozkleja się podczas gotowania.

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki na bardzo dużą porcję ( ok. 160 sztuk ):

    Ciasto:

    1 kg mąki
    2 żółtka
    2 łyżki masła
    460 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli

    Farsz:

    1 kg ziemniaków
    0,5 kg sera białego
    2 średnie cebule
    sól
    pieprz
    ostra papryka

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i gdy są jeszcze ciepłe przeciskamy je przez praskę razem z serem.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy na patelni na łyżce oleju i dodajemy do ziemniaków i sera.
    Przyprawiamy na ostro solą, pieprzem i ostrą papryką.

    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, sól, żółtka i wodę i wyrabiamy jednolite ciasto.
    Ciasto dzielimy sobie na kilka kawałków i każdy z nich cienko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy na nie łyżeczkę farszu i dokładnie sklejamy.

    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut po wypłynięciu na wierzch.

    Podajemy polane skwarkami i cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy