Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować.
2.Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce.
3.Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na patelni.
4.Cebulę dodać do startych ziemniaków, dodać także biały ser, masło oraz doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wszystko wymieszać razem.
5.Czas na ciasto. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać wodę. Mieszać, zagnieść i można już kłaść na blat aby rozwałkować ciasto. Trzeba pamiętać aby posypywać ciasto mąką podczas rozwałkowywania aby nie przyklejało się do wałka ani blatu. Ciasto rozwałkować na cienkie placki.
6.Na rozwałkowanych plackach wyciąć koła za pomocą szklanki.
7.Na każde koło należy nałożyć farsz i zlepić brzegi.
8.Skończone pierogi należy wrzucić partiami do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować parę minut.
9.Gotowe pierogi można podsmażyć na oleju lub podać z podsmażonym tłuszczem i cebulką. Smacznego :)
Komentarze