Pierogi Ruskie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne, pożywne, a do tego proste do przygotowania.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Farsz:
    -500g ziemniaków
    -2 łyżki masła
    -1 cebula
    -200g białego sera
    -2 łyżki oleju

    Ciasto:
    -3 szklanki mąki
    -3/4 gorącej wody
    -1 łyżeczka soli

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować.
  • 2. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce.
  • 3. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na patelni.
  • 4. Cebulę dodać do startych ziemniaków, dodać także biały ser, masło oraz doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wszystko wymieszać razem.
  • 5. Czas na ciasto. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać wodę. Mieszać, zagnieść i można już kłaść na blat aby rozwałkować ciasto. Trzeba pamiętać aby posypywać ciasto mąką podczas rozwałkowywania aby nie przyklejało się do wałka ani blatu. Ciasto rozwałkować na cienkie placki.
  • 6. Na rozwałkowanych plackach wyciąć koła za pomocą szklanki.
  • 7. Na każde koło należy nałożyć farsz i zlepić brzegi.
  • 8. Skończone pierogi należy wrzucić partiami do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować parę minut.
  • 9. Gotowe pierogi można podsmażyć na oleju lub podać z podsmażonym tłuszczem i cebulką. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy