Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis na pierogi ruskie zna chyba każdy i chyba każdy je lubi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    około 1 szklanka ciepłej wody

    Farsz:
    2 duże ziemniaki
    20 dag sera białego
    1 cebula
    2-3 łyżki masła
    sól,pieprz

    Dodatkowo:
    1 cebula
    2-3 łyżki masła
    mąka pszenna do posypania stolnicy

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle aż będzie miękka i zrumieniona.
    Ziemniaki obieramy,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy,następnie dokładnie rozgniatamy.
    Do ziemniaków dajemy pokruszony ser,cebule z masłem,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i studzimy.
  • 2. Z podanych składników stopniowo dolewając wody zagniatamy mięciutkie ciasto.
  • Lepienie pierogów. 3. Ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy kółka,nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
  • 4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
  • Pierogi ruskie-gotowe danie. 5. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle.Pierogi podajemy polane usmażoną cebulką z masłem.

Komentarze

Podobne przepisy