Pierogi ruskie w waflach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczna przekąska na ciepło i na zimno .Ciasto na pierogi ruskie w wafli.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, 500 gr białego sera, cebula1 wieksza ,wafle kwadratowe1 paczka,2 jajka ,1/2 szkl. mleka,sól, pieprz, tarta bułka do panierowania,olej do smażenia.

Pierogi ruskie w waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,płuczemy gotujemy i przeciskamy przez praske,cebule obieramy i kroimy w kostke podsmarzamy na złoty kolor,ser biały przeciskamy przez praske lub mielimy przez maszynke ,wszystkie składniki mieszamy aby powstał farsz ,doprawiamy solą i pieprzem,Wafle rozkładamy i na każda nakładamy jeszcze ciepły farsz - rozsmarowujemy i czekamy około 10 - 15 min aby wafle nam zmiekły,nastepnie zwijamy i kroimy pod skosem na szerokosc 1,5 -2 cm pierożki tak ja to nazwałam.
  • 2. Nastepnie jajka roztrzepac widelcem i wlac zimne mleko wymieszac ,pierożki wkładamy do jajek stroną gdzie widac farsz,z jednej i z drugiej strony a nastepnie obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy