Pierogi ruskie z bobem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pierogi uwielbiam w każdej wersji i ciągle je jakoś urozmaicam. Tym razem postanowiłam do farszu na ruskie dodać bób, który mam w zamrażarce a który jest bardzo zdrowy. Pierożki te wyszły bardzo smaczne, delikatne i ze stołu zniknęły w kilka chwil.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka chłodnej wody
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    800 g ziemniaków (obranych)
    280 g twarogu
    1,5 szklanki mrożonego bobu
    duża cebula
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz czarny mielony
    olej do smażenia

Pierogi ruskie z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i gorące dokładnie rozbijamy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie dokładnie wszystko ubijamy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • 3. Bób gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie obieramy z łupinek.
  • 4. Cebulę i bób dodajemy do ziemniaków, całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 5. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut.
  • 6. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 7. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy