Pierogi szpinakowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Pierogi nie muszą być nudne, można je urozmaicić np. dodając szpinak. Pyszne pierogi o zielonym kolorze z truskawkami i bitą śmietaną posypane czekoladą. Świetne zarówno jako słodka przekąska, podwieczorek czy wakacyjny obiad. Moje córeczki były zachwycone. Pierogi zniknęły błyskawicznie :)

Składniki:

  • 500 g mąki,
    100 g szpinaku,
    1 jajko,
    szczypta soli,
    łyżka oleju,
    ok. szklanki wody,
    ok. 40 dag truskawek,

Pierogi szpinakowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak dokładnie umyć. Zagotować wodę i wrzucić liście, podgotować około 2-3 min, odcedzić, ostudzić, odcisnąć i drobno pokroić. Z mąki, jajka, szpinaku, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto pierogowe dolewając w miarę potrzeby wodę.
    Ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki placek.
    Szklanką wycinać kółka, na środek każdego nałożyć truskawkę i dokładnie zlepiać brzegi pierogów.
    Gotować w osolonym wrzątku ok.3-4 minuty na małym ogniu od wypłynięcia na wierzch pierogów. Gorące pierogi wyjąć na talerze, udekorować. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy