Pierogi z bobem i miętą

0 (0 ocen)

Pyszne i dzięki mięcie nietypowe w smaku. Polecam każdemu wielbicielowi bobu.

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    1/2kg mąki pszennej + do podsypywania
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    ok szkl gorącej wody

    Farsz:
    30 dag bobu
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1-2 łyżki siekanej mięty

Pierogi z bobem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącym talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne.
  • Farsz z bobu 2. Farsz: bób ugotować, obrać i rozgnieść widelcem. Dodać miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Nie żałować pieprzu ;) Wymieszać.
  • 3. Ciasto rozwałkować. Szklanka wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 3 minuty od wypłynięcia.

Porady

Podawać polane bułka tartą zrumienioną na maśle lub przesmażoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy