Pierogi z borówką

0 (0 ocen)

Myślę, że nie ma osoby która by nie lubiła pierogów. Pierogi mogą być gotowane, pieczone i smażone. Wszystko zależy od ciasta. Z borówkami należą do moich ulubionych.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki maki,
    - 1 jajko,
    - 0,5 szklanki letniej wody,
    - 0,5 szklanki letniego mleko,
    - 2 łyżki oleju,
    - Szczypta soli

    Dodatkowo:
    • Owoce do nadzienia pierogów (mogą być mrożone)
    • Cukier do posypania,
    • Śmietana do polania,
    • Świeże owoce oraz melisa do dekoracji

Pierogi z borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nakładanie nadzienia 1. Z mąki , jajka, wody, mleka, oleju i soli zagniatamy ciasto, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy z niego koła ( ja wycinam od szklanki). Na koła nakładamy po 3-4 borówki. Sklejamy boki.
  • uformowane pierożki 2. Gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Na gotującą wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 min. Gotowe pierogi odcedzamy, przelewamy delikatnie wodą .
    Porcjujemy na talerze, polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy