Pierogi z borówkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Borówki to nie to samo co jagody ale również lubię przygotowywać potrawy z ich dodatkiem.

  • 45 min

Składniki:



  • Ciasto na pierogi :

    mąka 2 szklanki
    sól szczypta
    gorąca woda

    Dodatkowo :

    borówka

    Oraz:
    kwaśna śmietana ,cukier

Pierogi z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę przesypać na blat, dodać sól i dolewać gorącą wodę - tyle aby zagnieść ciasto, zagniecione ciasto przykryć ściereczką

  • 2. Borówki umyć i osuszyć.
  • 3. Ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować dość cienko, szklanką wycinać krążki, na każdy krążek układać po kilka borówek, zlepiać, pierogi wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody, wyjmować dwie minuty po wypłynięciu pierogów.
  • 4. Podawać na ciepło np. z kwaśną lub słodką śmietanką lub tylko posypane cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy