Pierogi z borówkami i twarogiem z posmakiem mięty

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

pierogi na słodko-polecam

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    -3/4 szklanki letniej wody
    -50 g masła
    -1 jajko
    1 łyżka oliwy
    łyżeczka soli

    Farsz

    około 400 twarogu chudego
    150 g borówek
    -3 łyżki cukru
    -1 łyżka cukru waniliowego
    oraz
    świeża posiekana mięta
    cukier ,
    śmietana i borówki na wierzch

Pierogi z borówkami i twarogiem z posmakiem mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy elastyczne ciasto na pierogi.
    Składniki na farsz miksujemy .
    Ciasto rozwałkowujemy, szeroką szklanką wycinamy koła , nakładamy po łyżce farszu, zlepiamy.
    Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty do wypłynięcia.
    Podajemy polane śmietaną z cukrem, dekorujemy całymi borówkami,
    smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy