Pierogi z czarną i czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne pierogi. Słodycz czarnej porzeczki została delikatnie przełamana kwaskowatym smakiem czerwonej porzeczki.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 2 i 1/2 szk
    letnia woda ok. 1 szk,
    olej 2 łyżeczki,
    sól,
    Nadzienie:
    czarna porzeczka 3/4 szk,
    czerwona porzeczka 1/4 szk,
    cukier,
    Ponadto:
    jogurt naturalny do polania,
    cukier do posypania,

Pierogi z czarną i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki oczyścić, połączyć i wymieszać. Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać porzeczki, 1/3 łyżeczki cukru i sklejać pierogi. Pierogi wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 3 minuty.
    Pierogi podawać polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy