Pierogi z gęsiną i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gorące pierożki z gęsiny z nutą orzechów to doskonały pomysł na świąteczny stół.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ok. 1kg mąki pszennej
    1/2l wody
    jajko
    szczypta soli
    1łyżka mąki do wody

    Farsz:
    40dag ugotowanego mięsa z gęsiny np. wątróbki, pierś
    1cebula
    pieprz, sól,

    Dodatkowo:
    orzechy włoskie
    tłuszcz do okrasy

Pierogi z gęsiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi z gęsiną i orzechami 1. Ciasta: Zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy, wykrawam krążki szklanką. Nakładamy na każdy farsz. Potem mocno sklejam brzegi pierogów. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem 1łyżki mąki ok. 3minut od wypłynięcia na wierzch.
  • 2. Farsz:
    Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na lekko złoty kolor. Mięso i cebulę zmielić przez praskę. Przyprawić.
  • 3. Przed podaniem okrosić tłuszczem i posypać orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy