Pierogi z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zawsze zajadałam się pierogami ruskimi i mięsnymi, a do zjedzenia tych z owocami ciężko było mnie namówić. Pierogi z jabłkami, zaraz po jagodowych utwierdziły mnie w tym, że bardzo się myliłam.

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
    500 g mąki
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    1 szklanka wody
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu

    FARSZ:
    500 g jabłek - ja użyłam papierówek
    cukier
    cynamon

Pierogi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko. Dodajemy cynamon, oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut.
  • 2. W tym czasie myjemy i osuszamy jabłka, a następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne doprawiamy cukrem do smaku. Nadmiar soku odciskamy. Dodajemy szczyptę cynamonu.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut.

Porady

Jeśli lubimy kwaśne jabłka, a mamy do dyspozycji tylko słodkie, do farszu możemy dodać trochę soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy