pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

Sezon na jagody w pełni. Dziś przygotowałam pierogi z jagodami, które uwielbiam tak jak moja rodzina.

Składniki:


  • 1/2 kg mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    ok. 1 szklanki letniej wody
    wanilia
    1/2 litra jagód
    4 łyżki cukru palmowego
    2 łyżki bułki tartej
    jogurt naturalny
    cukier do posypania
    cukier waniliowy Kotanyi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć jagody , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
    Nadzienie
    Umyć jagody wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier palmowy, który pochodzi z kuchnia świata i bułkę tartą, wymieszać. Cukier palmowy jest idealny do farszów owocowych.
    Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane śmietaną lub jogurtem naturalnym posypać cukrem i wanilią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy