Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

W sezonie jagodowym obowiązkowe danie :)

Składniki:

  • ok. 1/2 kg mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    gorąca woda
    1/2 kg jagód
    10 dkg cukru

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować ciasto na pierogi, gorącej wody dodać tyle, żeby wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy nakładać łyżkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru. Sklejać i gotowe pierogi wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z jogurtem (śmietaną) i cukrem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy