Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubiony przysmak 10-letniej bratanicy Alinki, która uwielbia, gdy barwią jej język na fioletowo:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250g mąki
    120ml gorącej wody
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki oleju
    1,5-2 szklanki jagód
    śmietana
    brązowy cukier


Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z jagodami 1. Mąkę wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
    Jagody umyć, osuszyć na durszlaku.
    Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na każde nakładać jagody, zlepiać brzegi.
    W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut.
    Przed podaniem pierogi polać śmietaną i posypać cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy