pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

Moi dwaj synowie przepadają za jagodami. A pierogi to ich ulubione danie

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    0,5 kg jagód
    3-4 łyżki cukru

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody umyć i osuszyć. Dodać cukier i delikatnie wymieszać.
  • 2. Całość wyrobić, dodając ciepłej wody aż ciasto będzie elastyczne i równomiernie wyrobione.
  • 3. W mące zrobić dołek, wlać oliwę, dodać szczyptę soli i wbić jajko.
  • 4. Z ciasta rozwałkować cienkie placki a następnie wyciąć szklanką krążki.
  • 5. Napełniać je jedną małą łyżeczką jagód i dokładnie posklejać brzegi. Układać na ściereczce
  • 6. Wrzucać na posoloną wrzącą wodę. Gotować około 3-4 minut od momentu wypłynięcia.
  • 7. Wyłowić łyżką cedzakową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy