Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

to moje ulubione pierogi, przypominają mi smak dzieciństwa, moją babcię która je lepiła :-)

  • 60 min

Składniki:


  • 500 gram mąki
    300 ml wody
    2 łyżki oliwy extra vergine
    50 dkg jagód
    ½ szklanki jogurtu greckiego
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Mięta
    szczypta soli

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy..
  • Pierogi ulepione 2. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrawam okrągłe placuszki. Jagody myję, obieram, i dodaję do każdego pieroga, następnie sklejam. Gotuję w gorącej wodzie około 2 minuty po wypłynięciu. Około 10 dkg jagód miksuje blenderem, dodaje jogurt , cukier waniliowy.
  • Pierogi z jagodami 3. Pierogi podaję z sosem, jagodami i miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy