Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Domownicy je uwielbiają

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda ciepła (do ciasta): 1 szklanka
    - olej: 2 łyżki
    - jagody: 400 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - śmietana gęsta, kwaśna 18%: 0.5 szklanki

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Z mąki, oleju, jajka, wody,zagnieść elastyczne ciasto.
    Ciasto rozwałkować na cienki placek.
    Z placka szklanką wykrawać krążki.

    NADZIENIE

    Jagody wymieszać z cukrem.
    Na gotowe krążki łyżeczką nakładać jagody, zlepiać pierogi i gotować w osolonym wrzątku ok.3 minut od wypłynięcia na wierzch pierogów.
    Gorące pierogi wyjmować na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy