Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie mogłem sobie nie pozwolić na przepyszne sezonowe pierogi z jagodami polanymi śmietaną z cukrem. Pycha!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Ciasto:
    500 g mąki
    jajko
    szklanka gorącej wody
    Nadzienie:
    500 ml leśnych jagód
    cukier
    Dodatkowo:
    gęsta śmietana+ cukier

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z jagodami 1. W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm ,przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Jagody mieszamy z cukrem i wykładamy na środek każdego kółka z ciasta. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z gęstą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy