Pierogi z jagodami dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść,podzielić na trzy części.
2.Dwie części, przykryć ściereczką.
Jedną rozdzielić na dwie części.Jedną rozwałkować ciut większą, niż mamy tackę do pierogów.Tackę oprószyć mąką i ułożyć ciasto. Lekko wgnieść ciasto w zagłębienia, w które wsypać po szczypcie cukru. Włożyć tam po łyżeczce umytych i suchych jagód.
3.Drugie ciasto, rozwałkować i przykryć jagody.
4.Ostrożnie powałkować.
5.Tackę obrócić, żeby wysypać zlepione pierogi.
6.Ułożyć pierożki na oprószonej mąką blaszce, albo tacce.
7.Wrzucać na kipiącą wodę. Przemieszać, jak wypłyną zmniejszyć ogień i gotować z 3 min. Z resztą ciasta tak samo postąpić .Podawać z owocami, albo śmietanką czy jakimś sokiem.
Komentarze