PIEROGI Z JAGODAMI DLA NIEJADKA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi o innym kształcie z jagodami. Przysmak nie tylko dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    -1/2 kg. mąki
    -1/2 masła(125g) miękkiego
    -1 szklanka letniej wody
    -1 żółtka
    -1 jajko
    -szczypta soli

    nadzienie:
    -1 i 1/2 szklanki jagód
    -cukier

Pierogi z jagodami dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Zagnieść,podzielić na trzy części.
  • formowanie pierogów 2. Dwie części, przykryć ściereczką.
    Jedną rozdzielić na dwie części.Jedną rozwałkować ciut większą, niż mamy tackę do pierogów.Tackę oprószyć mąką i ułożyć ciasto. Lekko wgnieść ciasto w zagłębienia, w które wsypać po szczypcie cukru. Włożyć tam po łyżeczce umytych i suchych jagód.
  • formowanie pierogów 3. Drugie ciasto, rozwałkować i przykryć jagody.
  • wałkowanie 4. Ostrożnie powałkować.
  • wysypanie pierogów 5. Tackę obrócić, żeby wysypać zlepione pierogi.
  • układać na blaszce 6. Ułożyć pierożki na oprószonej mąką blaszce, albo tacce.
  • gotowe danie 7. Wrzucać na kipiącą wodę. Przemieszać, jak wypłyną zmniejszyć ogień i gotować z 3 min. Z resztą ciasta tak samo postąpić .Podawać z owocami, albo śmietanką czy jakimś sokiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy