Pierogi z jagodami i twarogiem

0 (0 ocen)

Połączenie białego sera i jagód bardzo nam smakowało.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    ciepła woda
    Farsz :
    250 g sera półtłustego
    1 małe jajko
    1 szklanka jagód leśnych
    kilka kropli ekstraktu z wanilii
    cukier do smaku

Pierogi z jagodami i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ciepłą miską i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.
  • 2. Ser rozgniatamy widelcem albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko ekstrakt z wanilii i cukier do smaku (ilość zależy od upodobań).Mieszamy na jednolitą masę, dodajemy dokładnie umyte i osączone jagody, delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy krążki, nakładamy na każdy po łyżeczce farszu, dokładnie zlepiamy.
    Gotujemy we wrzącej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
    Podajemy posypane brązowym cukrem, dobrym dodatkiem jest też śmietana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy